Menu

Laureates preview editions

Laureaten 2021-2022 (8e editie)

 

  • Universal languages, supported by J.S.Bach - Simone Nguyen i.s.m. Cinemaximiliaan 

Universal Languages is een onderzoek waarin 6 performers samen met nieuwkomers klassieke muziek toegankelijk maken via beweging, zonder woorden. De muziek van J.S.Bach zal de toegangspoort zijn voor een collectieve visuele expressie van de deelnemers op het podium. De vraag die de uitdaging vormt hier: Hoe vertaal je barokke patronen in gebarentaal?

  • Een vrouw die door het raam kijkt (voorlopige titel) - Paulien De hornois en Suzanne De Jeagher i.s.m. Kunstwerkplaats De zandberg

KASK studenten en kunstenaars Paulien en Suzanne creëren samen met twee kunstenaars van ‘De zandberg’ een ruimte om beeldend werk op een andere manier te tonen. Ze willen een instrument creëren waarmee de kunstenaar zijn/haar werk helder kan uitdrukken. De output wordt een decor van een tentoonstellingsruimte, een atelier voor de kunstenaar, een installatie of een combinatie hiervan.

  • My home is your home - Klaartje Lambrechts i.s.m. Fedasil en Fameus/De Connectie

Participatieve fotografie kan op vele vlakken tegelijk werken. Klaartje zal via workshops fotografie samen met asielzoekers ruimte creëren waar ze hun eigen reis en hun identiteit kunnen visualiseren.

  • Buurtgezichten - Hanna Hoebeke i.s.m. Manoeuvre 

In een open huis komt een heel divers publiek samen, waar wij geconfronteerd worden met de vooroordelen die we allen met ons meedragen. Met dit project wil Hanna samen met de deelnemers van Manoeuvre vooroordelen doorbreken en de schoonheid van diversiteit in de verf zetten, als tegengewicht voor de angst van het onbekende.

  • Shelter - Isaak Duerinck i.s.m. Refuge - Opvanghuis Brussel 

Het Refuge/Opvanghuis in Brussel vangt LGBTQI+ jongeren op die vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit thuis niet welkom zijn. Samen met enkele masterstudenten van het conservatorium gaat muziektheatermaker Isaak Duerinck met hen in gesprek. Via muziek en woord wordt in deze wederzijdse uitwisseling gezocht naar een eigen stem. Love knows no gender!

  • A ma chère arrière arrière petite fille - Liselore Vandeput i.s.m. Femma Wereldvrouwen vzw 

Dit project vertrekt vanuit de nood van verschillende vrouwen om verbonden te blijven met eerdere generaties van vrouwelijke familieleden. Onder de noemer van auditieve erfstukken adresseren 5 deelnemers de verhalen van hun mama’s en oma’s aan een imaginaire en toekomstige achter achter kleindochter.

  • Geef me een ku(n)s(t) II - Ruben Laureys i.s.m. UPC KULeuven Campus Kortenberg

Ruben verenigt samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid poëzie, muziek en kunst door verbinding met het “innerlijke kind” te maken.

  • Hotel minneleed - Angelo Vercamp i.s.m. Cultuurkapel De Schaduw, OKRA Roeselare en WZC De Zilverberg 

Samen met een groep 65-plussers maakt de kunstenaar een voorstelling die start vanuit de vraag: “Wat betekent liefdesverdriet op latere leeftijd?” Een kwetsbare en actuele voorstelling over de meest pijnlijke vorm van liefde, vanuit het standpunt van senioren. Dit gaat over loslaten, eenzaamheid en de kracht om opnieuw te verbinden.

  • Evocacion! - Ruth Mareen, Marie-Lou Debels i.s.m. vzw Hartekamp 

RAAS brengt Zuiderse ritmes mee naar het Hartekampfestival! Een unieke ervaring voor kinderen met een fysieke en mentale beperking. Stormen, zoeven en vliegen zijn drie synoniemen voor razen. RAAS staat voor een viool-gitaarduo dat wil verrassen: een klassiek duo met een hoek af! Met Evocación! wil RAAS samen met de Hartekampers het gevoel, de geur en de sfeer van de Zuid-Amerikaanse cultuur beleven.

  • Big little man - Jana Pauwels, Rebecca Driesmans, Martijn Debondt i.s.m. PietersBar (Vzw Kompas) 

Jana Pauwels maakte een song over de kwetsbaarheid van mensen met een beperking. ‘Big little man’ gaat over haar 3 jaar oudere broer ‘Pavel’ die een beperking heeft. In samenwerking met de mensen van de PietersBar organiseren ze workshops waarbij het personeel artistiek werkt op beeld en muziek.

  • Waardeloos goed - Juicy Ijsselmuiden i.s.m. vzw Wang, vzw Recht-op, Stedelijk Onderwijs Academie Deurne, Stedelijk Lyceum De Waterbaan en Samenwerkingsopbouw Buurtwerk Dinamo 

Leden van vzw Recht-op, studenten van Stedelijk Lyceum De Waterbaan en buurtbewoners van Buurtwerk Dinamo treffen elkaar in een artistiek experiment. Elke doelgroep onderzoekt op authentieke wijze (via tekst of beeld of ruimtelijke vorm) zaken die geen waarde hebben en wordt begeleid om een persoonlijk, artistiek antwoord te creëren. Via uitwisseling en ontmoeting bouwen de doelgroepen voort op elkaars werk, dat samen de tentoonstelling “Waardeloos goed” vormt.

  • The search of silence - Richard R. He, Noriko Yakushiji, Sjors van der Mark i.s.m. Kwadraat en Blikfabriek

Een interdisciplinaire theater- en muziekvoorstelling over het effect van een traumatische ervaring op het menselijk individu. De voorstelling is tevens een gesprek over kwetsbaarheid met het publiek.

 

 

Laureaten 2020-2021 (7e editie)

1. ‘Goed in uw vel zitten’

Lars Hiele, Noëmi Hazañas Escobar, Myrthe Kaljouw, Jasper Macken, Shana Roelants, Gijs Van Dromme, Finn Van Roon, Lies Verhaegen, Jesse Guldentops, Arevik Hakobyan, Patrick Gonçalves Teixeir en Lara Van den Bosch, Sint Lukas Antwerpen ism TEJO

Jonge kunstenaars creëren in een communicatieproject samen met kwetsbare jongeren via een visuele taal informatie over hun rechten in moeilijke (thuis)situaties om zo een positief zelfbeeld en welzijn te vormen.

   2. ‘Geef me een ku(n)s(t)’

Ruben Laureys, Luca School of Arts ism UPC KULeuven Campus Kortenber

Poëzie, muziek en tekenkunst worden verenigd door drie jonge kunstenaars samen met de deelnemers van dagcentrum Maarten in UPC KULeuven Campus Kortenberg via thema's als verlies, verbinding en verandering.

   3. ‘Bouwen van een leemoven’

Ella Claessen, Toon Boeckmans en Laura Op ’t Eynde, LUCA School of Arts & KASK ism vzw Christoforusgemeenschap.

Via een participatief buurtproject willen de kunstenaars een belevingsplek creëren door een oven te bouwen met mensen uit de gemeenschap.  Het proces van samenkomen, ontmoeten, maken, leren en uitwisselen vormt tegelijk een nieuw ruimtelijk, sociaal en artistiek element dat fungeert als baken.

   4. ‘Meerminder’

Wannes Vanspauwen, KASK ism Compagnie Tartaren

Hoe haal je meer kwaliteit uit het leven door het met minder te doen? De Tartaren geven je antwoord op deze vraag in een reeks van korte filmpjes met een individuele, korte en krachtige vertelling gegoten in een unieke audiovisuele ervaring. Het geheel vertelt een groter verhaal over onze samenleving, haar systemen, de verhoudingen tussen mensen en de keuzes die ze maken.

   5. Zonder titel

Klaas De Baere, Maya Lafere en Chiara Daneels, LUCA School of Arts & KASK, School of Arts ism Kunstwerkplaats De Zandberg

Johan Vanderschelden en Klaas De Baere, Ashley Anjuin en Maya Lafere & Klaus Compagnie en Chiara Daneels vormen drie kunstenaar duo’s in een gelijkwaardige samenwerking tussen kunstenaars met diverse praktijken. Centraal staat de dialoog. Dit traject zal resulteren in een toonmoment in O.666 in Oostende met een expositieboek rond hun werkmethodieken.

   6. ‘Applying the cinematherapy in adolescent’s education’

Hadil Alramli, Nathalie Rbeiz, Dhiaa Biya en Lennert Van Asselbergh, LUCA School of Arts ism Darna, Childfocus, Emanuel Hiel en de gemeente van Schaarbeek

Een groep tieners wordt betrokken in een cinema-therapie project waardoor ze meer inzicht en nieuwe perspectieven zullen krijgen over hoe ze obstakels kunnen overwinnen die hen verhinderen om echt gelukkig te worden en te veranderen.

   7. TAMARIS-TAMAYA PORTRAITS’

Anna IZQUIERDO GILABERT, LUCA School of Arts ism TAMARIS & TAMAYA

Een fotografie en zelfportret project met de tieners van Tamaris-Tamaya, een Jeugd Centrum in Brussel. Op een collectieve, geleide maar autonome manier zullen de jongeren hun eigen portret maken. Via fotografische experimenteren reflecteren ze over identiteit, adolescentie en zelf-representatie.

   8. ‘Binnenin’

Xandry van den Besselaar en Anna Dupon, RITCS & Koninklijk Conservatorium Antwerpen ism vzw KAOS

Tweemanscollectief VETO maakt audiokunst. ​Binnenin ​is deel van hun onderzoek naar de werkelijkheidsverschuiving van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door bij deze mensen ‘thuis’ te verblijven en hen te spreken willen ze inzicht krijgen in hun wereldperspectief.

   9. ‘Shaping the city’

Finlay Degrauwe, LUCA School of Arts ism vzw Toestand

Met dit project willen VZW Toestand en Finlay Degrauwe een platform creëren dat de eerste aanzet faciliteert naar het activeren van leegstaande ruimtes. Binnen dit project wordt er gewerkt rond de casus van Toestand International die in de zomer van 2021 een leegstaande ruimte wilt omvormen tot een ontmoetingsplek voor en door jongeren van verschillende achtergronden in Sarajevo.

   10. ‘Wool Works: Helping Hands’

Loeke Vanhoutteghem, School of Arts HoGent ism De Plantrekkerij, De Zuidpoort & Manoeuvre

In Gent leven mensen die een beetje warmte nodig hebben. In Gent grazen er ook schapen met een warme vacht. Wat als we de vuile wol van de schapen verwerken tot propere warme wol die de Gentste burgers kunnen gebruiken. Dit project is een zoektocht naar de afkomst van natuurlijke vezels die worden verwerkt en zo samen met vele handen een weefsel creëren tussen de omgeving en haar bewoners.

   11. ‘Karma’

Luckas De Groeve, Elle-Mieke Miseur en Dirk Banken, KASK & Conservatorium ism Het ScheldeOffensief

In Karma wordt non-verbaal of in een niet-bestaande taal uiting gegeven aan gevoelens binnen een theater-context met personen met een beperking.

   12. ‘Here and there’

Noémie SAINTANDRÉ, Koninklijk Conservatorium Antwerpen ism RodeKruis Opvangcentrum Linkeroever

Via muzikale workshops worden nieuwkomers uitgenodigd om liedjes en muzikale sferen te (her)creëren over verhalen en gevoelens die ze willen delen.

   13. ‘Studio 1 room/ Ik ben een kunstenaar’

Olivia Braeckman, Yorrik Oyen, Hanna Traest, Thu Thuy Tien Nguyen, Femke Delaere, Eelke Hinnekens en Joséphine Ledoux, LUCA School of Arts ism Grafitti vzw

Samen met jongeren in gemeenschapsinstellingen stellen wij de vraag ‘wie ben ik?.  Dit co creatief project over identiteit, maatschappelijke en artistieke expressie resulteert in een krant waarin gecommuniceerd wordt met de buitenwereld. 

   14. ‘Empowered Voices Mixxxtape’

Laura Oriol en Ikram Ettarrahi, KASK & Conservatorium ism UTSOPI

Empowered Voices Mixxxtape is een samenwerking met de organisatie UTSOPI om hun strijd voor de decriminalisering en destigmatisering van sekswerkers te ondersteunen. Het project wil sekswerkers een eigen kennis, taal en visuele representatie van hun empowerment geven door de creatie van een podcast/mixtape.

   15. 'The language of melodies’

Iratxe Ibaibarriaga, Koninklijk Conservatorium Antwerpen ism Cherut

Dit project wil via muziek bruggen slaan tussen mensen met verschillende talen in een vrouwengemeenschap. Het co creatief koorgezelschap geeft op het einde van het project een benefietconcert.

   16. Zonder titel

Joan Somers Donnelly, KASK School of Arts ism Manoeuvre

Samen met deelnemers van Manoeuvre stelt de kunstenaar een Library of Things samen, een selectie van objecten die door middel van spel, exploratie en improvisatie geactiveerd worden. Doel is om  gesprekken zonder woorden te voeren over politiek en maatschappij.

 

Laureates 2019-2020


Collective ‘ZAND’
Artists: Anne De Boeck, Maïté De Bièvre, Meghan Vanderbruggen. 
Partner organisation: Art workspace  [Kunstwerkplaats] ‘De Zandberg’
This collective makes zines or simply made periodicals, with room for artistic interpretation and artists with a limitation.

Project is so far without a title
Artist: Lara Breine. Partner organisation Vzw Wit.h
Lien, artist with down syndrome takes Lara with her into her artistic world where themes like sexuality and horror go hand in hand.

Sometimes the clouds come down (softly on somebodies head) [Soms landen de wolken (zachtjes op iemands hoofd)]
Artist: Ellen Schroven. Partner organisation: STUDIO BORGERSTEIN
The meeting between the two artists is central in this project. The project concerns artists with a mental handicap.


The Post Collective: Collaborative Speculations
Kunstenaars: Mirra Markhaeva, Hooman Jalidi , Marcus Bergner. Partnerorganisaties: Refu-interim, Kunsthal Ghent, Open Design Course, Vooruit, Spin
Autonoom platform van co-creatie, samenleren en cultureel activisme door vluchtelingen, asielzoekers, mensen zonder papieren en andere nieuwkomers.

The Post Collective: Collaborative Speculations
Artists: Mirra Markhaeva, Hooman Jalidi , Marcus Bergner. Partner organisation: Refu-interim, Kunsthal Ghent, Open Design Course, Vooruit, Spin
Autonomous platform for co-creation, collaborative learning and cultural activism by refugees, asylum seekers, undocumented migrants and other newcomers.

Graphic storytelling
Artists: Esther Weidenbaum. Partner organisation: The Connection
The artist works with poems from Mahmoud Darwish and wants to translate those into  graphic work with newcomers.

Tools of Resilience
Artists: Emma Ribbens, Cami Laureyssens, Jeanne Ribbens. Partner organisation: Z33 en Low Tech with Refugees
A participatory project where artists and refugees develop methods and tools to make their stories about resilience and strengths tangible.

Ludo, Bram, Vera, Zulma en Neeltje: the ' family members’ as helping hands to confront solitude [de ‘familieleden ' als helpende handen bij eenzaamheid]
Artists: Mieke Winters. Partner organisation: Muna/ Het Steger vzw
The artist explores the theme of solitude in a graphic way with the participants of artistic workspace Muna.

How to live your life? [Hoe leef je leven?]
Artist: Merel Stolker. Partner organisation: Solidarity for the family and old folks home Care Hotel Senior City [Solidariteit voor het Gezin en WZC Zorghotel Seniorcity]
This project is a playful research through art about what seniors still have to offer to society.

REFUGEE RECORDINGS
Artists: Dimitri Defossé, Brent Mijnendonckx, Arne Vyt. Partner organisation: Red Cross [Rode Kruis]
Refugee Recordings wants to create awareness about people on the run, by making music with refugees from asylum centres.

DEMO-MEMO music
Artist: Patrick Housen. Partner organisation: The Courage to Grow Old
Soundscape-poetry from musicians and people with (early) dementia and their loved ones. Starting from existing soundscapes, live piano, music fragments, singing and sounds we explore the world of people with dementia. 

Towards connection and integration with image
Artist: Kawtar Ouhammou. Partner organisation: minor-ndako
Project with photography as a tool for young refugees to develop a perspective outwards and inwards.


Let’s celebrate!-Inner muses [Laten we het viren!-Innerlijke muzen]
Artist: Lidia Sierra. Partner organisation: The Perspective [’t Vooruitzicht]
The artist wants to create a trajectory of workshops in collaboration with the psychiatric care and knowledge centre OPZ Geel. ‘Inner muses [Innerlijke muzen]’ is a laboratory for live music around emotional moods.

KUMAZEMI
ARTIST: Eline Accoe. Partner organisation: KNEPH
In 2020 de ‘Kweikersparade’ will march through Tienen around the theme of ‘Transformation’. KUMAZEMI  is developing atelier sessions with music and textiles for women who recently arrived in Belgium to prepare the ‘Kweikersparade’.

Laureates 2018-2019

Jonathan Westhorp in collaboration with Red Cross refugee centre ‘Linkeroever' 

A community story and songwriting project with asylum seekers.

Misja Nolet and Sascha Bornkamp in collaboration with ‘Wilde Raven vzw’ Waiting sounds is a series of audio portraits of female refugees.

Sari Veroustraete in collaboration with ‘Het Scheldeoffensief’ Inclusive theater ateliers for (young) adults with or without physical or mental handicaps.

Sofie De Cleene, Maïté De Bièvre in collaboration with ‘De Klik’ The bookshelf (‘De Boekenplank’) is a traveling art object with, amongst other things, publications that originate from workshops with people that have a psychiatric vulnerability.

Jef Callebaut in collaboration with ‘vzw ZING ZANG ZONG’ A music project with kids and parents for newcomers that have a different native tongue. 

Saskia Van Herzeele, Celine Debacquer, Helena Faes in collaboration with AZ Sint-Lucas Living a full life through the addition of music. Improvisation, songwriting, ... a musical autobiography with people from palliative care and their loved ones.

Lenia Van Laeken, Meghan Vanderbruggen, Anne De Boeck in collaboration with ‘De Zandberg’ Making a ‘zine’ from graphic design, drawing and illustration made by artists with a handicap.

Robin Verslegers, Hazal Arrda, Lies Van Damme in collaboration with Manoeuvre Art Space vzw A collection designed in co-creation through the personal stories from residents of the Rabot neighbourhood and people with Turkish origins.

Sofie Benoot, Rik Chaubet, Oan Moonens, Simon Cools, Thomas Verrijke, Joy Maurits, Khaël Velders, Sherin Seyda, Toon Minnen, Jozef Kaut, Lucas Tanghe, Jan Baeyens, Sarah Lederman, Fien Bergmans, Veronique Lepoivre, Gertjan Verdeyen, Dries Vergauwen, Dayo Clinckspoor in collaboration with Cinemaximiliaan 

Through film as a medium, newcomers in Brussels and film students make a self portrait. The meetings and the process always coincide with a meal. 

Lukas Huisman, Artan Busleshkaj, Siemen Deman, Lucy Deley ism. OCMW Gent Departement Ouderenzorg en Woonzorgcentrum Het Heiveld 

A dialogue through music engaging the elderly with dementia.

Robin Vanbesien in collaboration with Contour Biennale 9 and ROJM In Write it down! [‘Schrijf op!’] Poems and the relationship between text and context is discussed with writers and teens from the youth center. The end of the trajectory culminates in a movie, a public conversation, a slam poetry workshop and an online publication.

Ruth Devriendt in collaboration with PC Guislain 

Drawing with psychiatric patients and developing an atelier in the centre.

Rani Meuwis in collaboration with Community Building Brussels [‘Samenlevingsopbouw Brussel ‘]

‘Swotmobiel’ is looking for innovative living models for the homeless. In an online toolbox, the used models and insights are interactively displayed.

Laureates 2017-2018

Anouk Beckers, Sofie Gielis, Robbe Godon, Lindsey Lemmens, Renée Moons, Victoria Simons, Laura Thaens, Wouter Van Dorsselaer en Els van Hooft in collaboration with Eye Hope Foundation, Antwerp A communication project that addresses blindness at a young age, resulting in an exhibit with drawings.

Laura Bertrands, Elies Blommen, Mieke Briers, Joshe Bruggen, Katrien Claes, Dagmar Dillen, Liselot Janssen, Pauline Poelmans, Jedidja Samyn, Celine Stylemans, Martha Vanhoof, Sarah Verdonck en Margo Willems in collaboration with Ter Bank school for Special Education, Tongeren and Heverlee 

Art students seek to help students with a physical and mental handicap, very often with a vulnerable background, become acquainted in a creative way with an ancient culture.

Maryam Bayani and Hosein Jalilvand in collaboration with Van Meyel School, Brussels Iranian film students bring kids with a diverse background and nationality into the picture by following a class activity, where the mother-child relationship through different generations and the integration of immigrants in Belgium gets told.

Ann De Keersmaecker in collaboration with de Koer, Ghent Residents and bar owners, bartenders and -maids from twelve cafés around the ‘Brugse poort’ neighbourhood work around the theme of living together in semi-public spaces. The aim is to connect different café spaces and question their invisible doorsteps.

Nico Forero en Kuwayama Atshushi in collaboration with Diversity on stage [‘Diversité sur scène’], Brussels 

Goes against discrimination and racism in Brussels through a series of screenings and workshops where the basic and practical skills of filmmaking are also addressed.

Anyuta Wiazemsky in collaboration with PC Dr. Guislain, Ghent 

Building bridges to overcome stigmas  by making the people on both sides of the ‘mental normality border’ meet. Book with drawings that were made during the activities.

Tina De Souter in collaboration with ‘Brede school Schaarbeek Helmet’ and Odisee Graduate School, Brussels 

Stimulate kids and their caretakers from a very diverse socio-cultural background to play together in an inclusive way. A movie, featured at the end of the trajectory addresses the opposites between the two schools. They discover that the other side of the fence also exists and could be potential playing material.

Artan Buleshkaj, Lucie De Ley, Siemen De Man and Lukas Huisman in collaboration with Residential Care center ‘Het Heiveld’, Gent 

Evoking the personal story and the experience of the elderly through music within the context of a residential care center.

Karel Delodder, Nina Eggermont and Saskia Van Herzeelen in collaboration with CasAperta, Gent 

Offering another perspective on dementia through music experience by developing music salons where people work in duo with elderly people with dementia and their caregivers.

 

Laureates 2016-2017

Bram Van Breda in collaboration with ‘De Loodsen’, Antwerp 

A photo series in collaboration with refugees where identity is addressed through design.

Charlotte Hooij in collaboration with ‘Centrum Ganspoel’, Huldenberg 

Photo report with input of young adults with a visual handicap.

Yentl Vanderiviere in collaboration with “Den Tube ’t Lampeke”, Leuven 

Through songwriting youngsters find their place in society.

Maryam Bayani in collaboration with ‘École communale Clair-Vivre’, Evere  

First and second generation immigrant students make the animation documentary ‘Rainbow Children’.

Corinne Heyrman in collaboration with ‘kunstZ’, Antwerp 

A theatrical collaboration with a group of newcomers that results in the show ‘The long expected party’.

Iwona Pomianowska in collaboration with ‘Leitmotif’, Leuven 

Animation movie ‘Children’s Right’. Through storytelling and animation kids learn about their basic rights.

Silke Thorrez and Sascha Bornkamp in collaboration with ‘Linguapolis en Welzijnsschakels’, Antwerp Multilingual theatre show ‘Yesterday’s Sandwich’ with people who have experienced poverty.

Pieter De Vocht in collaboration with ‘OCMW Turnhout’ 

Project ‘Equal’, a collaboration between people in poverty, social workers and the artist, goes against poverty through physical play.

Elise Landuyt, Evi Bevers, Gregory Rijckaert, Jenia Safarova, Jonas Bach, Louise Maeyaert, Marilyne Verschueren, Marthe Teerlynck, Michiel Claessens, Mike Kleijnen, Milou Janissen, Roos Beesems and Willeke Vanoirbeek in collaboration with ‘Buurtwerk Muide-Meulestede-Afrikalaan’, Gent 

Making use of campaigns and publicity imaging the needs of the residents are translated.

Ramon Pino Hernandez in collaboration with Atlas, Antwerp 

Project ‘A new sauce for fries’. This project does not only research how food can bring people together but also how identity and integration are confronted with diversity and city politics.

Laureates 2015-2016

Jolien Collen in collaboration with ‘KunstBaan’, Gent 

Helps people with a handicap to execute artistic tasks for companies.

Tom Tiepermann in collaboration with ‘PC Sint-Jan-Baptist’ 

Forensic treatment project around positive memories from the past with a group of internee patients. 

Evy Raes in collaboration with Expertise Centre Dementia Flanders, Antwerp [‘Expertisecentrum Dementie Vlaanderen’] Photography project about people with dementia.

Annelies Wylleman, Veerle Hildebrandt, Luis Manuel Lambrechts, Alison Souffreau, Alexandre Herbert, Laura Wyffels, Rani De Prée en Robin Sel in collaboration with House Biloba [‘Maison Biloba Huis’], Schaarbeek Realisation of a mural or mosaic in collaboration with residents and visitors, caregivers and neighbourhood residents. 

Farah Kassem, Christopher Patz and Thomas Szacka-Marier in collaboration with Pigment, Brussels Accompaniment and coaching of a number of migrants and refugees who make their own short film.

Andrea Meeuws in collaboration with ‘Buurtwerk ’t Lampeke’, Leuven 

What contributes to the wellbeing of participants of a community music project and how can we improve this?

Saddie Choua in collaboration with Atlas, Antwerp 

A search for testimonies about the Moroccan family Choua and the history of ‘the Rif’, resulting in a film screening, performance en debate with students and local residents of ‘De Roma’ en Atlas.

Corinne Heyrman in collaboration with CO Luchtbal, Antwerp 

A theatre show with the local residents of ‘Luchtbal’.

Audrey Govaerts in collaboration with ECD Orion, Wilrijk 

How can we improve the relationship between people with dementia and their caregivers through the means of Art? Developing a workbook and a suitcase with materials.

Laureates 2014-2015

Elisabeth Pitteljon in collaboration with ‘Buurtwerk ’t Lampeke’, Leuven 

Music pedagogy to improve social cohesion.

Anna Steelandt in collaboration with School for Special Education Ter Bank, Leuven 

Inclusion in music experience of kids and young adults with a mental handicap.

James Anne Sophie in collaboration with ‘Samenlevingsopbouw’, Brussels 

‘Pain Perdu’: a research into the sharing and the value of old bread in different cultures.

Or: how can an artistic product be off service to neighbourhood residents? A participatory project with different outputs.

Gerda Willems in collaboration with ‘Den Teirling’,  Brussels

Centre for psychiatric patients: a photo report about renovating en moving to a new place.

Çağla Öznacar in collaboration with ‘Culture et Elles’, Brussels 

How does a Turkish film maker look at the henna ritual that holds a special spot in the Turkish community?

Esther-Ellen Van der Veen and Charlotte Bary in collaboration with ‘Centrum Ganspoel’, Huldenberg 

How can we bring contemporary music to children with multiple handicaps?

Griet Van den Bosch and Iwona Pomianowska in collaboration with ‘Ons Tehuis Brabant’, Kampenhout 

The developing of a trajectory of artistic activities for people with a mental handicap. In 2015 this results in an exhibition in ‘ART ET MARCHE’ in Brussels.