Menu

Laureaten vorige edities

Laureaten 2018-2019

Jonathan Westhorp ism. Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever Een gemeenschapsverhaal- en songwriting project met asielzoekers.

Misja Nolet en Sascha Bornkamp ism. Wilde Raven vzw Wachtgeluiden is een reeks auditieve portretten van vrouwelijke vluchtelingen.

Sari Veroustraete ism. Het Scheldeoffensief Inclusieve theaterateliers voor (jong)volwassenen met of zonder fysieke of verstandelijke beperking.

Sofie De Cleene, Maïté De Bièvre ism. De Klik De Boekenplank is een reizend kunstobject met daarin o.a. publicaties die ontstaan tijdens workshops met mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Jef Callebaut ism. vzw ZING ZANG ZONG Een muzikaal project met kinderen en ouders die anderstalig en nieuwkomer zijn. 

Saskia Van Herzeele, Celine Debacquer, Helena Faes ism. AZ Sint-Lucas Via muziek bijdragen aan voluit leven. Improvisatie, songwriting, ... een muzikale autobiografie met mensen van de palliatieve zorgafdeling en hun naasten.

Lenia Van Laeken, Meghan Vanderbruggen, Anne De Boeck ism. De Zandberg Vanuit grafisch ontwerp, tekenkunst en illustratie een publicatie maken, 'Zines', met kunstenaars met een beperking.

Robin Verslegers, Hazal Arrda, Lies Van Damme ism. Manoeuvre Kunstenplek vzw In co-creatie een collectie ontwerpen van uit de persoonlijke verhalen van bewoners uit de Rabotwijk en mensen van Turkse origine. 

Sofie Benoot, Rik Chaubet, Oan Moonens, Simon Cools, Thomas Verrijke, Joy Maurits, Khaël Velders, Sherin Seyda, Toon Minnen, Jozef Kaut, Lucas Tanghe, Jan Baeyens, Sarah Lederman, Fien Bergmans, Veronique Lepoivre, Gertjan Verdeyen, Dries Vergauwen, Dayo Clinckspoor ism. Cinemaximiliaan Via film als medium maken nieuwkomers in Brussel en filmstudenten samen een zelfportret. De ontmoetingen en het werkproces lopen steeds via een maaltijd. 

Lukas Huisman, Artan Busleshkaj, Siemen Deman, Lucy Deley ism. OCMW Gent Departement Ouderenzorg en Woonzorgcentrum Het Heiveld Via muziek in dialoog met ouderen met dementie.

Robin Vanbesien ism. Contour Biennale 9 en ROJM In Schrijf op! worden gedichten en de relatie tussen tekst en context besproken met auteurs en jongeren uit het jeugdcentrum. Op het einde van het traject komt er een film, een publiek rondetafelgesprek, een Slam Poetry workshop en een online publicatie. 

Ruth Devriendt ism. PC Guislain Vanuit de tekenkunst met psychiatrische patienten werken en een atelierwerking in het centrum ontwikkelen.

Rani Meuwis ism. Samenlevingsopbouw Brussel Swotmobiel zoekt naar vernieuwende woonmodellen voor thuislozen. In een online toolbox worden de gebruikte methodes en verkregen inzichten op interactieve wijze weergegeven. 

Laureaten 2017-2018

Anouk Beckers, Sofie Gielis, Robbe Godon, Lindsey Lemmens, Renée Moons, Victoria Simons, Laura Thaens, Wouter Van Dorsselaer en Els van Hooft ism. Eye Hope Foundation, Antwerpen Een communicatieproject dat betekenis geeft aan blindheid op jonge leeftijd resulteert in een tentoonstelling met tekeningen.

Laura Bertrands, Elies Blommen, Mieke Briers, Joshe Bruggen, Katrien Claes, Dagmar Dillen, Liselot Janssen, Pauline Poelmans, Jedidja Samyn, Celine Stylemans, Martha Vanhoof, Sarah Verdonck en Margo Willems ism. Ter Bank school voor Buitengewoon Onderwijs, Tongeren en Heverlee Kunststudenten maken leerlingen met een fysieke en mentale beperking, vaak ook met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond, op een creatieve manier vertrouwd met een cultuur uit de oudheid. 

Maryam Bayani en Hosein Jalilvand ism Ecole Van Meyel, Brussel Iraanse filmstudenten brengen kinderen met een diverse achtergrond en nationaliteit in beeld door het volgen van een klasactiviteit, waarbij de moeder-kindrelatie doorheen verschillende generaties en de integratie van immigranten in Belgie verhaald worden.  

Ann De Keersmaecker ism. de Koer, Gent Buurtbewoners en bareigenaars, barmannen en -vrouwen uit twaalf cafés in de Brugse poort werken rond samenleven in semi-publieke ruimtes, om zo caféruimtes met elkaar te verbinden en hun onzichtbare drempels te bevragen.

Nico Forero en Kuwayama Atshushi ism. Diversité sur scene, Brussel Gaat de strijd aan tegen discriminatie en racisme in Molenbeek via een reeks screenings en workshops waarin ook de basis- en praktische vaardigheden van het maken van films aan bod komen.

Anyuta Wiazemsky ism. PC Dr. Guislain, Gent Bruggen bouwen om stigma's te overwinnen door de mensen van twee zijden van de 'mentale normaliteitgrens' elkaar te laten ontmoeten. Boek met tekeningen die tijdens de activiteiten zijn gemaakt. 

Tina De Souter ism. Brede school Schaarbeek Helmet en Odisee Hogeschool, Brussel Kinderen en hun begeleiders stimuleren om binnen een zeer divers sociaal-culturele context samen te spelen op een inclusieve manier. Het eindresultaat van dit traject, een film, brengt de tegenstelling tussen 2 scholen in beeld.  Ze ontdekken dat  de andere kant van het hek ook bestaat en potentieel speelmateriaal kan zijn.  

Artan Buleshkaj, Lucie De Ley, Siemen De Man en Lukas Huisman ism. Woonzorgcentrum Het Heiveld, Gent Via muziekbeleving het persoonlijke verhaal en gewaarwording bij ouderen uit een woonzorgcentrum evoceren. 

Karel Delodder, Nina Eggermont en Saskia Van Herzeelen ism. CasAperta, Gent Via muziekbeleving informeren en een andere beeldvorming geven over dementie door muzikale salons waar in duo wordt gewerkt met mensen van middelbare leeftijd met dementie en hun mantelzorgers.  

Laureaten 2016-2017

Bram Van Breda i.s.m. De Loodsen, Antwerpen Fotoreeks waarbij identiteit voor vluchtelingen via design aan bod komt.

Charlotte Hooij i.s.m. Centrum Ganspoel, Huldenberg Fotoreportage met inbreng van jongeren met visuele beperking.

Yentl Vanderiviere i.s.m. Den Tube ’t Lampeke, Leuven Via songwriting vinden jongeren hun plek in de maatschappij.

Maryam Bayani i.s.m. École communale Clair-Vivre, Evere  Eerste en tweede generatie allochtone studenten maken een animatie docu 'Rainbow Children'.

Corinne Heyrman i.s.m. kunstZ, Antwerpen Samenwerking met een groep nieuwkomers via medium theater en een voorstelling ‘Het langverwachte feest’.

Iwona Pomianowska i.s.m. Leitmotif, Leuven Animation movie Children’s Right. Via storytelling en animatie leren kinderen over hun basisrechten.

Silke Thorrez en Sascha Bornkamp i.s.m. Linguapolis en Welzijnsschakels, Antwerpen Meertalige theatervoorstelling ‘Yesterday’s Sandwich’ met mensen met armoede ervaring.

Pieter De Vocht i.s.m. OCMW Turnhout Project Equal, samenwerking tussen mensen in armoede, sociale werkers en kunstenaar om kansarmoede te bestrijden via fysiek spel.

Elise Landuyt, Evi Bevers, Gregory Rijckaert, Jenia Safarova, Jonas Bach, Louise Maeyaert, Marilyne Verschueren, Marthe Teerlynck, Michiel Claessens, Mike Kleijnen, Milou Janissen, Roos Beesems en Willeke Vanoirbeek i.s.m. Buurtwerk Muide-Meulestede-Afrikalaan, Gent Via campagnes en reclamevormgeving worden de noden van de buurtbewoners vertaald.

Ramon Pino Hernandez i.s.m. Atlas, Antwerpen Project ‘A new sauce for fries’. Dit project onderzoekt niet alleen hoe voedsel mensen samenbrengt, maar ook hoe identiteit en integratie worden geconfronteerd met diversiteit en stadspolitiek. 

Laureaten 2015-2016

Jolien Colleni.s.m. KunstBaan, Gent Samen met mensen met een beperking artistieke opdrachten uitvoeren voor bedrijven. 

Tom Tiepermann i.s.m. PC Sint-Jan-Baptist Forensisch behandelproject rond positieve herinneringen uit het verleden bij een groep geïnterneerde patiënten.

Evy Raes i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Antwerpen Fotografieproject rond dementie. 

Annelies Wylleman, Veerle Hildebrandt, Luis Manuel Lambrechts, Alison Souffreau; Alexandre Herbert, Laura Wyffels, Rani De Prée en Robin Sel i.s.m. Maison Biloba Huis, Schaarbeek Realisatie van een muurschildering of mozaïek in samenwerking met bewoners en bezoekers, mantelzorgers en buurtbewoners.

Farah Kassem, Christopher Patz en Thomas Szacka-Marier i.s.m. Pigment, Brussel Begeleiding en coaching van een aantal migranten en vluchtelingen die zelf een kortfilm maken. 

Andrea Meeuws i.s.m. Buurtwerk ’t Lampeke, Leuven Wat draagt bij aan het welbevinden van deelnemers aan een community music project en hoe kunnen we dit verhogen?

Saddie Choua i.s.m. Atlas Antwerpen Een zoektocht naar getuigenissen over de Marokkaanse familie Choua en de Rif geschiedenis die zal resulteren in een filmscreening, performance en debat met studenten en buurtbewoners van De Roma en Atlas.

Corinne Heyrman i.s.m. CO Luchtbal, Antwerpen Een theatervoorstelling met de buurtbewoners van Luchtbal.

Audrey Govaerts i.s.m. ECD Orion, Wilrijk Hoe kunnen we door middel van kunst de relatie verbeteren tussen mensen met dementie en hun mantelzorgers? Ontwikkeling van een doe-boek en materialenkoffer.

Laureaten 2014-2015

Elisabeth Pitteljon i.s.m. Buurtwerk ’t Lampeke, Leuven Muziekpedagogie om sociale cohesie te bevorderen. 

Anna Steelandt i.s.m. School voor Buitengewoon onderwijs Ter Bank, Leuven Inclusie in muzikale kunstbeleving van kinderen en jongeren met een mentale beperking. 

James Anne Sophie i.s.m. Samenlevingsopbouw, Brussel Pain Perdu: een onderzoek naar het delen en de waarde van oud brood in verschillende culturen. Of: hoe kan een artistiek product terug dienstbaar zijn voor de wijkbewoners? Een participatief totaalproject met diverse outputs. 

Gerda Willems i.s.m. Den Teirling,  Brussel Centrum voor psychiatrische patiënten: een fotoreportage over het renoveren van en 
verhuizen naar hun nieuwe plek. 

Çağla Öznacar i.s.m. Culture et Elles, Brussel Hoe kijkt een Turkse filmmaakster naar het hennaritueel, dat een belangrijke plaats inneemt in de Turkse cultuur? 

Esther-Ellen Van der Veen en Charlotte Bary i.s.m. Centrum Ganspoel, Huldenberg Hoe brengen we hedendaagse muziek naar kinderen met een meervoudige beperking? 

Griet Van den Bosch en Iwona Pomianowska i.s.m. Ons Tehuis Brabant, Kampenhout De uitwerking van een artistiek en creatief aanbod voor mensen met een mentale beperking. In 2015 resulteert dit in een tentoonstelling in ART ET MARCHE in Brussel.