Menu

Evenementen

SAVE THE DATE PROJECTOPROEP 2020 - 2021

Heb je interesse om deel te nemen aan Arts in Society Award?

De volgende projectoproep wordt gelanceerd in september 2020. Vanaf dan kan je het deelnameformulier downloaden en ons contacteren met vragen.

Andere Evenementen

+
21 januari 2021 -

'Durf je kijken?'

Arts in Society laureaten van de vorige editie Lien Anckaert, vzw Wit.h en Lara Breine (Luca School of Arts) nodigen jullie uit voor de digitale vernissage van de tentoonstelling 'Durf je kijken?', op donderdag 21 januari vanaf 20u online via de livestream. Alles staat in teken van 'Kunst en vrouwelijkheid'.

online livestream
+
16 december 2020 -

Art is a hug

'We are not allowed to colour outside the lines due to Corona, but that gives us the opportunity to use much more colour inside the lines.' Ilse Maes, Muna vzw

In 2020 ontwikkelden 21 kunstenaars uit diverse disciplines met 8 kunsthogescholen uit Brussel en Vlaanderen en 15 partnerorganisaties samen 13 participatieve kunstprojecten. Tijdens onze laatste laureatenmeeting blikten we terug op een jaar vol uitdagingen en warme succesjes. Het resultaat zit in deze wensbrief. Kunstenaar Mieke Winters maakte er het beeld bij, geinspireerd door de ervaringen van alle laureaten en samen met de deelnemers van Muna vzw/Het Steiger.

Wil je meer te weten komen over het project van Mieke of andere succesverhalen ontdekken, neem dan eens een kijkje op onze website!

Wij wensen jullie voor het nieuwe jaar

Een leven vol kleur

En met elkaar

Hartelijke wensen vanwege de laureaten, de partners organisaties en kunsthogescholen, Cera en Dēmos!

#aisa2020 #cera #demos

Brussel, Vlaanderen en overal ter wereld
+
19 maart 2020 -

Kick Off / Slotevent ARTS IN SOCIETY AWARD

AANDACHT - De Kick Off / Slotevent van ARTS IN SOCIETY AWARD op 19 maart te Sint Lucas Antwerpen wordt geannuleerd. We volgen het advies van de overheid samen met Sint Lucas Antwerpen, Cera en Dēmos om alle evenementen uit te stellen. We doen dit om ieders gezondheid te waarborgen en denken daarbij aan de meest kwetsbaren onder ons. Een nieuwe datum voor het event wordt geprikt van zodra er meer duidelijkheid is omtrent het Coronavirus.

_ _ _

Kom op donderdag 19 maart naar ons slotevent van de editie van de Arts in Society Award 2019 en naar de kick off van de editie van 2020! Tijdens dit event blikken Cera, Dēmos en kunsthogescholen in Vlaanderen en Brussel graag samen met je terug op deze geslaagde editie van vorig jaar en lauweren we de resultaten van 13 projecten. Tegelijk vieren we de nieuwe editie van Arts in Society Award 2020 met een feestelijke kick off!

Bij de nieuwe editie gaat het opnieuw over 13 kunstprojecten. Hierbij ontvangen 21 jonge kunstenaars een financiële steun en coaching voor hun maatschappelijk kunstproject. Ze werken samen met 18 partnerorganisaties.

Het besloten programma voor de laureaten van de vorige en de nieuwe editie:

16.00 - 18.00 uur: Kick Off met laureaten van de nieuwe editie 2020: pitch projecten + kader ondersteuning Dēmos en Cera + dialoogtafels met laureaten vorige editie

Het programma open voor publiek:

18.00 - 18.35 uur: Receptie en onthaal

18.35 - 18.45 uur: Verwelkoming

18.45 - 20.30 uur: In de kijker: enkele gerealiseerde projecten en thematische reflectie 'meertaligheid in kunst en zorg' met Sara Dandois (Rooftoptiger)

Wat betekent meertaligheid als je werkt met mensen in een kwetsbare positie, wordt dan normativiteit bevraagd of overstijgt het gemeenschappelijk doel de uitdagingen? Bij het uitrollen van een Arts in Society Award project willen jonge kunstenaars via diverse disciplines en kunst mensen in een kwetsbare positie versterken. Welke taal is verbindend wanneer je samenwerkt met een diverse groep waarin deelnemers anderstalig zijn, een andere cultuur een andere identiteit of beeldtaal hanteren?

We koppelen deze reflectie aan het praktijkvoorbeeld 'Toren van Babel'. Sara Dandois (Rooftoptiger) neemt je mee naar de zomer van 2019. Samen met stadsdichter Maud Vanhauwaert en Antwerpen Boekenstad bouwde Rooftoptiger een grote toren in Antwerpen waarin vele talen en culturen samenkomen. Toren van Babel is een samenbouwproject, maar ook een ontmoetingsplek om ‘universele’ poëzie te delen, een laboratorium voor superdiversiteit en een ode aan de meertaligheid van de stad. Zij bewijzen met dit project dat, net dankzij en niet ondanks de verschillen, je tot een gemeenschappelijke taal en verhaal kan komen. 

Seckou Ouologuem, stadsdichter van Antwerpen, zal met zijn scherpe tong die met veel woordspel en humor dialoog en verbinding maakt, de avond modereren.

20.15 - 20.30 uur: Prijsuitreiking

20.30 - 21.30 uur: Receptie

Inschrijven is gratis en doe je via deze link.

Van Schoonbekestraat 143, 2018 Antwerpen
+
14 november 2019 -

MENTOR TALKS

Op 14 november 2019 brengen we studenten, kunstenaars, docenten en organisaties samen tijdens MENTOR TALKS, het nieuwe netwerkevent van Arts in Society Award! Verwacht je aan een dynamische en inspirerende avond waar iedereen elkaars mentor is. Je keert naar huis met een rugzak vol tips, actieplannen voor participatieve kunstpraktijken en vooral veel goesting! Inschrijven is gratis en kan via het formulier onderaan.

Tijdstip: Van 18.00 uur tot 21.30 uur.

Voor wie: deelnemers Arts in Society Award (AISA), maar ook andere studenten (niet-deelnemers), docenten en partnerorganisaties van AISA en iedereen met interesse in participatieve kunstpraktijken

Waar: ART BASICS for CHILDREN, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel

Inschrijven: Kan gratis tot en met 7 november via dit formulier. Na jouw inschrijving sturen we je zo spoedig mogelijk meer informatie over het programma.

ART BASICS for CHILDREN, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel.
+
18 oktober 2019 -

'The Wasp and the Weather'

Kunstenaar Robin Vanbesien, laureaat #aisa2019, toont in het afsluitingsweekend van 18-20 oktober 2019 zijn nieuwe film 'The Wasp and the Weather'. Tijdens de vorige fase van 17-19 mei, toonde de kunstenaar een proloog in de vorm van een archieftentoonstelling en een poëziewandeling door de straten van Mechelen. Hij werkte voor dit project samen met Contour als onderzoeker te #sintlucasantwerpen .

'the wasp and the weather'

video, colour, 16:9, stereo & 5.1, Dutch, Amazigh, Arabic, English and Farsi spoken (EN st), BE, 2019, 19 minutes

At the former youth centre, Rzoezie (1978-2006; Arabic word for “wasp”) founded and self-organised by young folks of Moroccan and Amazigh descent in Mechelen, they wrote poetry. In 'the wasp and the weather', the original authors and contemporary poets revisit, recite and discuss these poems, probing their resonance in today’s social climate in Flanders/Belgium.

with M’Hamed El Ouali, Samira Saleh, Mathieu Charles, Abdelhay Ben Abdellah and members of the Post Collective (Fatma Alomrani, Hooman, Mohamed Tawfiq, Muhned Bnana and Marcus Bergner)

Schedule:

Screening on Friday 18th, 19.00, CC Mechelen

Screening on Saturday 19th, 14.00, CC Mechelen

Première + Q&A as the closing event of the Biennale, Sunday 20th, 20.30, nona arts centre - old hall

CC Mechelen & nona arts centre - old hall
+
16 september 2019 -

VOCATIO-beurs

De VOCATIO-beurs is een individuele beurs van 10 000 € toegekend aan een gepassioneerde jongere met een echte roeping of levensproject die door een gebrek aan financiële middelen of een geschikte omkadering zijn/haar project niet kan ontwikkelen. VOCATIO schenkt speciale aandacht aan de projecten die een maatschappelijke impact hebben. Indienen doe je voor 8 november via het online formulier.

Brussel en Vlaanderen
+
5 september 2019 -

BECOME OUR FRIEND

Pierre Iserbyt en Joost Declercq, voorzitters van het Fonds Vrienden Van Cinemaximiliaan beheerd door de Koning Boudewijnstichting, nodigen jullie samen met het hele Cinemaximiliaan team vrijwilligers uit op een warm bezoek. Bij deze gelegenheid zullen zij een overzicht geven van afgelopen ontwikkelingen en activiteiten van Cinemaximiliaan, bezoek van het projecthuis, gevolgd door een hapje en een drankje. Graag bevestiging van uw aanwezigheid op cinemaximiliaan@gmail.com of +32 494 37 18 86.

Cinemaximiliaan is een partnerorganisatie van het project 'Being Stuck', i.s.m. LUCA filmstudenten, laureaten Arts in Society Award 2019.

Cinemaximiliaan projecthuis, Manchesterstraat 36, 1080 Molenbeek
+
22 juni 2019 -

Wachtgeluiden

Misja Nolet en Sascha Bornkamp werkten met vrouwelijke nieuwkomers in Antwerpen rond liederen uit hun thuislanden. Het resultaat is een muzikaal verslag van een reeks ontmoetingen tussen vrouwenstemmen van over heel de wereld. Een zoektocht van de makers naar alternatieve vormen van verwantschap. Een slaapliedje van een moeder aan haar kind. Een verhaal over naar bed moeten gaan en op moeten staan. Over luisteren in het donker. Over wachten, alsmaar wachten en uit heimwee, verveling of noodzaak beginnen te zingen.

Misja Nolet en Sascha Bornkamp zijn laureaten van Arts in Society Award 2019 en maken Wachtgeluiden in het kader van de Specifieke Lerarenopleiding Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ism Wilde Raven, Rode Kruis Vlaanderen en Musica - Impulscentrum voor Muziek.

Welkom op 22 juni om 16u in de Singel.

deSingel Internationale Kunstcampus, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
+
22 mei 2019 -

Roadtrip cultuureducatie lente 2019

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn. De formule is eenvoudig: een reeks van tien korte evenementen:

  • woensdag 22 mei - Mooss, AmuseeVous & BAZART - Inspiratie uit de praktijk: inclusie en participatie in het Van Abbemuseum. - Leuven
  • maandag 27 mei - Schouwburg Kortrijk - Cultuureducatie voor kinderen en jongeren in een stedelijke context - Kortrijk
  • maandag 27 mei - Werkplaats Immaterieel erfgoed - Imagine IC. Een laboratorium voor participatief verzamelen en documenteren van het dagelijks leven in de stad. - Brussel
  • dinsdag 4 juni - Villa Basta - Van Dramadriehoek naar Succesdriehoek: jeugdwerk en cultuureducatie. - Hasselt
  • woensdag 5 juni - De Veerman - Maak De Stad - participatie & coöperatie van publieke ruimteontwikkeling - Antwerpen
  • donderdag 6 juni - Artforum - Hoe zet kunsteductief werk jongeren in kwetsbare situaties in beweging? - Wezemaal
  • donderdag 6 juni - Lasso - pARTicipe! Inspiratiedag rond kinderen, tieners en culutuur - Brussel 
  • zaterdag 8 juni - Kunstenplatform WARP - Verbindingen tussen straathoekwerk en cultuureducatie. - Sint-Niklaas
  • zaterdag 15 juni - Antwerp Powered By Creatives - Turnhout
  • dinsdag 18 juni - Vlaamse Ouderenraad - Inspiratiedag cultuureducatie en ouderen - Brussel
Diverse locaties in Brussel en Vlaanderen
+
22 mei 2019 -

Netwerkmoment Who Cares

Tijdens Caring=Sharing opent Schouwburg Kortrijk zijn deuren om organisaties/artiesten te ontvangen die thematisch werken rond 'zorg' met cultuur als hefboom. 

Deze ontmoetingsdag is gratis, inschrijven kan bij ytse.detavernier@kortrijk.be 
 

Schouwburg Kortrijk, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk
+
17 mei 2019 -

The Wasp and the Weather

The Wasp and the Weather is an exhibition of archival documents presented by artist Robin Vanbesien (laureate Arts in Society Award 2019) as part of Contour Biennale 9. The Wasp and the Weather takes a closer look at a collection of poems by youngsters from Rzoezie (Arabic word for wasp), a former youth centre (1978-2006) in Mechelen (Belgium), which was founded and self-organized by youngsters of Moroccan and Amazigh descent.

nona arts centre | golden hall Begijnenenstraat 27 2800 Mechelen
+
8 mei 2019 -

De Boekenplank

Sofie De Cleene en Maïté De Bièvre (KASK) ism De Klik. Via workshops maakten zij Zinnes en publicaties met gedichten samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hun werk is ook te zien op het festival Les VoiZines te Kunsthal Gent op 11 en 12 mei.

De Klik, Hundelgemsesteenweg 270, 9820 Merelbeke
+
8 mei 2019 -

My Future, Our Society

My Future, Our Society wil jonge mensen opnieuw verzoenen met sociaal engagement. Op 8 mei 2019 organiseert de Stichting P&V om 10u een conferentie in BOZAR te Brussel die haar uitgebreid onderzoeks- en actieprogramma rond collectieve actie van jongeren afsluit.

BOZAR te Brussel
+
27 april 2019 -

BRUUT - inclusief theateratelier Het Scheldeoffensief (16+)

BRUUT is een inclusief theateratelier van Het Scheldeoffensief waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen om theater te spelen. Begeleid door theatermakers Frank Dierens en Sari Veroustraete (laureaat AISA 2019) ga je samen op zoek naar wat theater kan betekenen. Theaterervaring of techniek is niet vereist, wel veel goesting om theater te spelen in een inclusieve context.
 

Cultuurcentrum Nova Molenstraat 2b, 9230 Wetteren
+
26 april 2019 -

BXLMAKERS: Cinemaximiliaan

De studenten van de filmopleiding van Sint-Lukas werkten i.h.k.v. Arts in Society Award o.l.v. docent en documentairemaker Sofie Benoot met de Brusselse sociaal-culturele organisatie Cinemaximiliaan (winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs 2015). Het resultaat van de workshops en debatten is te zien op 26 april 2019. Dan is er een toonmoment voor een breed publiek.

Cinema Galeries, Galerie de la Reine 26, 1000 Brussels
+
20 april 2019 -

BRUUT

Voor Arts in Society Award 2019 slaan Sari Veroustraete (KASK & Conservatorium / School of Arts HoGent) en Het Scheldeoffensief de handen in elkaar met BRUUT, een inclusief theateratelier waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen om theater te spelen. Theaterervaring is niet vereist, wie zin heeft om te spelen in een inclusieve context is welkom!

GC De Kluize, Sportstraat 3, 9860 Oosterzele
+
14 april 2019 -

Tariki

Samen met een groep anderstaligen en nieuwkomers gingen laureaten van Arts in Society Award 2018-2019 Margot Joubard en Jef Callebaut (conservatorium Antwerpen) muzikaal aan de slag. Ze onderzochten de mogelijkheden van muziek als universele taal via improvisatie ism. vzw ZING ZANG ZONG.

Kom kijken en luisteren naar het resultaat van dit project op 14 april om 14u30 in OC Nova te Antwerpen.

OC Nova, Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen
+
18 december 2018

Conflict Matters in Arts & Culture

Vanuit het idee ‘Conflict Matters’ omarmen en organiseren we in dit seminarie de discussie, het debat en het meningsverschil over dekolonisering en democratisering van de kunsten.

Conflict Matters in Arts & Culture is een initiatief van Fameus en kunstZ in samenwerking met Demos, Evens Foundation, Kif Kif en Universiteit Antwerpen.
Voor cultuurprofessionals, studenten, kunstenaars, lokaal cultuurbeleid, museummedewerkers en andere geïnteresseerden...
Inschrijven: online via https://www.fameus.be/conflict-matters 

Seminarieruimte UA, Klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen
+
20 oktober 2018

Boekvoorstelling 'Kijk' van Anyuta Wiazemsky, laureaat AISA 2017-2018

Anyuta Wiazemsky bundelde haar ervaringen en resultaten van het project ‘KIJK’ in een boek. 'KIJK' wordt ondersteund door het Museum Dr. Guislain, het PC Dr. Guislain, Stad Gent en Arts in Society Award.

Lezingszaal in het Museum Dr. Guislain  Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent 
+
11 oktober 2018 -

'O.T. een onvoltooide tijd' in expo PASSAGE I

Ontdek tijdens de expo PASSAGE I de installatie O.T. een onvoltooide tijd. Deze installatie werd gerealiseerd door de jonge kunstenaar Bram Van Breda in samenwerking met De Loodsen in Antwerpen. Zij zetten samen het KoeNST project op met steun van Arts in Society Award. 

blancooo, Bleekhofstraat 4, 2018 Antwerpen