Menu

Vind je partnerorganisatie

Nog op zoek naar een geschikte partnerorganisatie?

Hieronder vind je enkele zoekertjes van organisaties terug. Ga je graag in op een van deze voorstellen? Neem dan contact op met de organisatie in kwestie!  

Niet gevonden wat je zocht? Geen nood, op www.desocialekaart.be, www.netwerktegenarmoede.be en www.cera.coop kan je zoeken naar organisaties in je buurt.

Wil je samenwerken met een jonge kunstenaar?

Werk je voor een organisatie die in haar dagelijkse werking in contact staat met mensen in een kwetsbare positie? Heb je een suggestie voor een participatief kunstenproject en wil je jonge kunstenaars inspireren? Of wil je organisatie graag samenwerken met een kunstenaar?

Plaats je zoekertje

Project Proposals

SANTé Orchestra is een muziekproject van BONKITASI in samenwerking
met de Kweikersparade 21. BONKITASI is een sociaal artistieke groep ontstaan
uit de ‘Vereniging waar armen het woord nemen’ Erm n’ Erm in Tienen,
ondersteund door Samenlevingsopbouw RISO Vlaams-Brabant.
We betrekken mensen in een kwetsbare positie op een laagdrempelige
manier. PARTICIPATIE staat voorop. Vertrekkende van ONZE VERHALEN maken we theaterstukken over armoede en uitsluiting, om een breed publiek te
doen nadenken over deze MAATSCHAPPELIJKE UITDAGINGEN en wat armoede
precies betekent.
In BONKITASI vinden wij als spelers een GROEP om bij te horen en deel te
zijn van een groter geheel in de samenleving. Zo versterken we elkaar.
KUNST EN CULTUUR nodigt ons uit om onze ervaringen om te zetten in verhalen
die we kunnen delen en ons hierdoor TOT DE SAMENLEVING LATEN BEHOREN
ongeacht afkomst, religie, nationaliteit of psychische kwetsbaarheid of
sociale situatie.
Meer info:
Hanne De Smedt: 0485 11 98 47, hanne.desmedt@samenlevingsopbouw.be
BONKITASI theater van VWAWN Erm 'n Erm Tienen
Het textielplatform DOEK is facilitator, ontwikkelaar, incubator, en connector en aanstoker voor artistieke, educatieve, experimentele, innovatieve en social-design processen, projecten, concepten en methodieken waarin maatschappelijke verandering en textiel de rode draad vormen. Textiel staat bij DOEK als materiaal an sich centraal, als een venster naar anderen. Textiel in al zijn vormen speelt immers een rol in ieders leven, want iedereen heeft een connectie met textiel. Zo is er een connectie met duurzaamheid, identiteit en emotionele waarden.Textiel leeft en schrijft een geschiedenis van sporen. Verhalen zijn ook de ideale manier om contact te maken, mensen te raken, en de samenhorigheid te vergroten. Verhalen raken ons en geven betekenis.
Vanuit deze gedachte werken we rond een aantal methodes en processen. Elk project en elke actie bij DOEK ontstaat steeds vanuit een ontmoeting. In deze ontmoeting streven we steeds naar gelijkwaardigheid en wederkerigheid, twee waarden die fundamenteel zijn in alles wat we doen.
DOEK vzw Deurne
Open atelierruimte creëren voor mensen met/zonder goesting, met/ zonder daad/draagkracht. Focus ligt op beeldend atelier en daarnaast op verbinden en ontmoeten.
Groep INTRO Eeklo
vzw Binnenstad is een non-profit organisatie voor jeugdhulp. We begeleiden kinderen, jongeren (0-25 jaar) en hun gezinnen die leven in verontrustende opvoedingssituaties. Je kan bij ons terecht voor contextbegeleiding, dagbegeleiding in groep, ondersteunende begeleiding en verblijf.
Als je met ons wilt samenwerken dan zou je in contact komen met de kinderen en jongeren die bij ons in de leefgroepen verblijven. Zie het als een gezin waar ze ook naar school gaan (extern), ontbijten, huiswerk maken, spelen en slapen.
Binnen onze organisatie hebben we een atelier- en vrijetijdsmodule. Het is een ontmoeting- en activeringsplek waar we diverse projecten, thema’s en workshops aanbieden. We nemen de kinderen en jongeren mee op een uitdagende tocht vol creativiteit en plezier.
We zijn op zoek naar kunststudenten die een project willen opstarten met onze kinderen en jongeren.
Heb je zin om je eigen expertise, of met andere kunstenaars, te delen met enthousiaste kinderen en jongeren? Vind je het een uitdaging om onze kwetsbare doelgroep in hun eigen kracht te helpen zetten? Elke jongere of kind de kans geven om de wereld van de kunsten te ontdekken? Dan zijn we op zoek naar jou!
Het mogen losstaande workshops zijn of een langer project, in een bepaald thema en/of binnen alle creatieve domeinen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en we staan zeker klaar om samen na te denken en ondersteuning te bieden.
vzw Binnenstad Brugge
De afdeling neurologie van ZNA Hoge Beuken is een van de 6 pilootprojecten die werden geselecteerd om met de hulp van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie te vertalen naar de praktijk. We worden daarbij o.a uitgedaagd om een (ziekenhuis)omgeving te creëren die aangenaam is en een gevoel van veiligheid biedt met activiteiten waarbij patiënten worden aangesproken op hun mogelijkheden.

Beeldende kunst kan hiertoe bijdragen. Daarom zoeken we een creatieve enthousiasteling om met onze patiënten aan de slag te gaan. Niet alleen willen we zo onze patiënten creatief uitdagen en stimuleren. De werken worden ook tentoongesteld. Zo krijgen familie en buurtbewoners de kans om onze patiënten en werking te leren kennen. De werken krijgen een plaats in de gemeenschappelijke verblijfsruimte waardoor deze visueel interessant en uitdagend wordt.
Ziekenhuisnetwerk Antwerpen Hoge Beuken Hoboken
Natuurdagwerking Braam van vzw Fiola is voor de woonwagen in het voedselbos op zoek naar een grafisch artiest. Dit voor het pimpen van de woonwagen in harmonie met de kleuren van de omgeving.
Bedoeling is dat de deelnemers van de dagwerking (jongvolwassenen met een (vermoeden van) beperking) ook aan de slag kunnen. Voel jij je geroepen?
Natuurdagwerking Braam (vzw Fiola) Moerbeke-Waas
Gevonden
Straatier is de experimenteerplek van Graffiti vzw; een atelier waarin we jongeren uitdagen om van zich te laten horen. Straatier zet op woensdagnamiddagen de deur open voor creatieve explosies. De mix van materialen en technieken, jongeren met artistieke skills en jongeren met een honger naar experiment, zorgt voor een inspirerende kruisbestuiving.
Straatier is gratis en toegankelijk voor rolwagens.

Jongeren uit heel Gent zijn welkom, maar we leggen onze focus op zij die wonen in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. We gaan vindplaatsgericht te werk: we begeven ons naar de plekken waar jongeren zijn en nodigen hen uit om te komen mee creeëren in het atelier.

Straatier wordt getrokken door vrijwilligers. Hun bezigheden gaan van de inrichting van het lokaal over contact leggen met buurtbewoners tot het begeleiden van workshops. Deze vrijwilligers zijn voornamelijk jonge kunstenaars met goesting om hun eigen creatieve expertise naar een ‘next level’ te brengen en er de maatschappelijke relevantie van onderzoeken, in samenwerking met jongeren.
Straatier, open atelier van Graffiti vzw Gent
WZC Ter Burg zoekt één of meerdere beeldende kunstenaars om samen met bewoners en medewerkers de tentoonstelling “Schatten van Ter Burg” te maken.
Met de tentoonstelling “Schatten van Ter Burg” wil WZC Ter Burg een unieke, participatieve, opmerkzame tentoonstelling in huis opstellen.

Elke medewerker zal persoonlijke gesprekken aangaan met twee bewoners om hun ‘schat’ te definiëren.
Wat is voor hem/haar belangrijk?
Wat dragen ze al heel lang mee?
Waar dromen ze nu nog van?
De schatten kunnen zijn: plaatsen, personen, spullen, ideeën, hobby’s, …

WZC Ter Burg zoekt één of meerdere beeldende kunstenaars die in samenwerking met de duo’s de schatten zal vormgeven om er een permanente tentoonstelling van te maken.
WZC Ter Burg Nossegem
Talent in Beweging is een multicultureel artistiek en solidair netwerk van vrijwilligers dat zijn kritische stem wil laten horen en bezorgdheden betreffende de sociale leefomgeving uitdrukken via kunst, fotografie, schrift, e.d. Momenteel wordt er gewerkt rond het thema 'water'. Het project wordt geleidelijk opgebouwd en zal resulteren in een expo in 2019. We willen de link maken naar 'contestatie', 'grondrechten', 'duurzaamheid' en zoeken een kunstenaar om dit (samen) verder uit te werken. Er wordt bv. gedacht aan een maquette of montage met recuperatiemateriaal, een imaginaire wereld? Alles ligt open!
Talent in Beweging/ de Buurtwinkel vzw Brussel
Carlos RAMIREZ is een kunstenaar die geniet van zijn artistieke vrijheid en in de vorm van projecten mensen samenbrengt. Met dit project en met het publiek van Voyaach willen we dit delen in het kader van gemeenschapsinitiatieven, iedereen heeft een ervaring met of zonder papieren.
Onder het thema "Met 100 papers" Organiseren we recyclingworkshops en collages in 3 keer. De groepen komen samen en laten de organisatoren en de creatieve productie eindigen met een tentoonstelling met de deelnemers.

KWB Brussel
We zoeken naar jonge kunstenaars om met onze senioren op een inventieve wijze onze werking en projecten bekend te maken bij een breder publiek. Hoe geïsoleerde senioren stimuleren om hun weg te vinden naar het dienstencentrum, anders dan de geijkte kanalen zoals flyers, maar een meer persoonlijke en innoverende wijze?
We hebben nog projecten die in aanmerking komen voor deze oproep, waaronder Caravan. Heb je interesse, neem contact met ons op, of vind ons op Facebook (MIRO LDC).
LDC Miro - vzw LD3 Vorst
Forward - muzikaal participatieproject met en door mensen met een psychische kwetsbaarheid
't Vooruitzicht is een cliënt gestuurd ontmoetingscentrum, uitnodigend en laagdrempelig waar bezoekers vrijwillig, zonder enige verplichting deelnemen aan diverse activiteiten. Onze bezoekers zijn mensen met psychische gezondheidsproblemen vanuit de ruime regio Geel.
Het ontmoetingscentrum wil een stimulerende uitvalsbasis of springplank naar andere activiteiten in de maatschappij. Aan de hand van projectmatige samenwerkingen en participatieve projecten zoeken we naar competenties bij onze cliënten. Door co-creatie bieden we cliënten de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en perspectieven om deze verder te ontwikkelen.
Na enkele succesvolle theater- en kunstprojecten willen we de muzikale talenten ontdekken en een stap vooruit (forward ) laten zetten in hun muzikale en persoonlijke ontwikkeling.
’t Vooruitzicht Geel
Betaalbaar wonen wordt voor veel Brusselaars steeds moeilijker, en tegelijkertijd staan er vele vierkante meters gebouw gewoon leeg. Daarom ontwikkelden wij de WoonBox, een set van een aantal standaardpanelen die op enkele dagen tijd tot een 1-, 2- of 3-kamerwoning kan omgevormd worden, en geplaatst wordt in een leegstaand kantoorgebouw. Zo kunnen families met een laag inkomen gedurende een aantal jaar kwalitatief en goedkoop wonen, en worden zij tegelijkertijd begeleid richting een stabielere huisvesting.

Voor dit project zoeken wij een student architectuur, urbanisme, technisch tekenaar, of... die de WoonBox virtueel op verschillende mogelijke locaties kan visualiseren, en zo een portfolio kan creëren met 2D-simulaties en technische tekeningen.

Ben jij zo iemand? Laat het ons snel weten!
Samenlevingsopbouw Brussel Sint-Jans-Molenbeek
Gevonden
SwotMobiel is een solidair mobiel woonproject voor en door een groep van 8 thuisloze mannen in Brussel, dat inzet op het creëren van een alternatief woonmodel: op een braakliggend terrein in Brussel worden samen met de toekomstige bewoners 8 mobiele woonunits opgebouwd rond een collectieve ruimte. Doorheen het hele project staat het co-creatieproces centraal, en werken bewoners, begeleiders, architecten, studenten, interieurvormgevers én buurtbewoners nauw samen.

Voor dit project zoeken we 2 creatievelingen met een bepaalde expertise:
- Op zeer korte termijn (november 2018) zoeken we iemand met een achtergrond in de architectuur of interieurdesign die handig is in het bouwen van maquettes of kijkdozen. Voor elk van onze toekomstige bewoners willen we immers een 3D-voorstelling maken van hun toekomstige woning en de gewenste interieurinrichting. Aan de hand van reeds gemaakte moodboards en eventueel een individueel gesprek met elke bewoner, moet je in staat zijn een simpele maar correcte maquette te in elkaar te steken. De maquettes zullen gekoppeld worden aan audioverhalen waarin de bewoners vertellen over hun huidige woonsituatie.

- Op langere termijn en voor een bredere opdracht zoeken we een webdesigner/grafisch vormgever die een online toolbox kan creëren waarin de gebruikte methodes en verkregen inzichten uit het project op een interactieve manier worden weergegeven op een manier die makkelijk hanteerbaar is voor een breed publiek. De inhoud voor de toolbox wordt door onze medewerkers geleverd, maar de vertaling ervan naar een online visueel en interactief format zou jouw opdracht zijn!
Samenlevingsopbouw Brussel Sint-Jans-Molenbeek
Globe Aroma is een artistieke werk- en ontmoetingsplek waar we ruimte, tijd en creatieve ondersteuning aan nieuwkomers bieden. Aan de hand van culturele en artistieke uitwisseling proberen we de wereld op zachte wijze te veranderen. Onze werking bestaat uit een atelier waar kunstenaars aan hun artistieke praktijk werken, uit het opzetten van participatieve workshops en co-creatieprojecten én uit het organiseren van culturele uitstappen in Brussel en Vlaanderen.

We ontvangen kunstenaars - vluchtelingen, asielzoekers, mensen zonder vaste verblijfplaats - met uiteenlopende noden en vragen. Een laagdrempelig, duidelijk en warm onthaal in ons kunstenhuis in het hart van Brussel is essentieel voor de werking.

De uitdaging voor de kunststudent(en) is om het gebouw van Globe Aroma architecturaal en vanuit social design als een safe space te herdenken en daarbij de creatievelingen die ons huis regelmatig bezoeken en/of gebruiken te betrekken.
Globe Aroma Brussel